האם הסרת משקפיים בלייזר היא ניתוח הפיך?

הרכבת משקפיים או עדשות מגע כבר אינה גזירת גורל

גם אם אתם סובלים מקוצר או מרוחק ראייה, ולא יכולים לתפקד (לנהוג, לקרוא, לצפות בטלוויזיה וכו') בלי להרכיב משקפיים או עדשות מגע, חשוב שתדעו שאלה הם אינם הפתרונות היחידים. הטכנולוגיה של הסרת משקפיים בלייזר נמצאת איתנו כבר כשלושה עשורים, והיא רק הולכת ומשתכללת כל הזמן. אנשים רבים היום עוברים הסרת משקפיים בלייזר: אם תשאלו סביבכם, סביר להניח שתמצאו לפחות כמה קרובי משפחה וחברים שעברו את התהליך בהצלחה.

מאידך, אנשים רבים מביעים חשש מפני הסרת משקפיים בלייזר: התהליך נשמע פולשני וחודרני, המחשבה על כיוון קרן לייזר לעין היא מפחידה, ומדי פעם צצים סיפורים על ניתוחי לייזר שנכשלו, או לכל הפחות לא שיפרו את הראייה – אם כי מצבים אלה אינם שכיחים. בנוסף, אנשים רבים חוששים שאולי התהליך בלתי הפיך: כלומר, שאם תיווצר בעיה כלשהי כתוצאה ממנו, לא יהיה ניתן להחזיר את הגלגל לאחור. אך האם זה באמת כך?

האם הסרת משקפיים בלייזר היא ניתוח הפיך?

סיבוכים אפשריים של הסרת משקפיים בלייזר – ופתרונות עבורם

כמו ברוב ההליכים הרפואיים, גם בהסרת משקפיים בלייזר יכולים להיות סיבוכים. יש כמה שיטות שונות לביצוע הסרת משקפיים בלייזר, ולכל אחת מהן סיבוכים אפשריים משלה. לפניכם הסיבוכים האפשריים בשיטות הנפוצות, והדרכים בהן אפשר לפתור אותם.

בשיטת ה-PRK , בה מקלפים את תאי האפיתל מעל מרכז הקרנית, ומשייפים את חלקה החיצוני של הקרנית בלייזר, יכולים להיווצר סיבוכים כמו יובש בעיניים, אשר מתבטא גם בגרד, עייפות ואי נוחות; או צלקת בקרנית שנוצרת בעקבות ריפוי הפצע של השיוף. הטיפול ביובש הוא הזלפת טיפות, תחילה בתדירות גבוהה ובהמשך בתדירות נמוכה עד שהיובש נעם. לצלקת יש טיפול מונע: שימוש במיטומיצין C, חומר נוגד צלקות אותו מניחים על הקרנית אחרי הנתוח למשך כמה שניות; והזלפת טיפות סטרואידים במשך מספר שבועות לאחר הניתוח.

בשיטת ה-LASIK, בה יוצרים מתלה תוך חיתוך הקרנית, משייפים את משטח הקרנית ואז מחזירים את המתלה למקומו, יש כמה סיבוכים שיכולים להיווצר לאחר הניתוח. סיבוך אחד הוא דלקת באזור בקרנית בו מבצעים את הפיצול של המתלה. דלקת כזו ניתן לראות כבר יום אחרי הניתוח. בכל מקרה מעניקים למטופל טיפות סטרואידים למניעת הדלקת, אך אם היא מופיעה בכל זאת, מעלים את מינון הסטרואידים למשך כמה ימים עד שהבעיה נפתרת.

סיבוך נוסף הוא תזוזת המתלה, למשל כתוצאה מחבלה בעין, במהלך תהליך ההיצמדות מחדש של המתלה לקרנית לאחר הניתוח. ניתן לתקן מצב זה באמצעות ניתוח קצר בו מחזירים את המתלה למקומו. אם נוצר זיהום בקו הפיצול לאחר הניתוח, ניתן לטפל בו באמצעות טיפות אנטיביוטיות.

בשיטת ה-ASA, בה לא מתבצע חיתוך אלא רק הסרת תאים מפני השטח, סיבוך אפשרי (שעשוי לקרות גם בשיטת ה-PRK) הוא עכירות בקרנית. העכירות מופיעה לאחר כמה חודשים וגורמת לטשטוש בראייה. סיבוך זה מופיע רק ב-5-10% מהמטופלים , ובעיקר בקרב בעלי מספרים גבוהים. לרוב הוא חולף מעצמו, ומראש ניתנות טיפות סטרואידים למניעת מצב זה. אם המצב אינו נמנע הרי שניתן טיפול חוזר בטיפות סטרואידים.

לסיכום, ניתן לראות שעל אף שייתכנו סיבוכים בהסרת משקפיים בלייזר, הרי שמראש עושים כל מאמץ שהם לא יתרחשו ומעניקים למטופלים טיפול מונע שהינו יעיל ברוב המקרים. וגם במקרים שאינו יעיל, הרי שברוב הבעיות ניתן לטפל כך שהסיבוכים ברובם הפיכים.

חדש באמריקן לייזר! מעכשיו גם בעלי כרטיס "מכבי שלי" מקופת החולים מכבי שרותי בריאות יכולים ליהנות מתנאים מיוחדים – עד 18% החזר על הסרת משקפיים בלייזר. – לפרטים לחצו כאן